Články,  Rozhovory

Povídání nejen o józe se zakladatelkou akademie Ladou Rokosovou

Lado, myslíte si, že jóga a moderní způsob života se vylučují?

Jóga a moderní způsob života se nevylučují, naopak se krásně doplňují. Východní nauky – ať už je to jóga nebo jiné typy, vedou k nalezení klidu člověka. To je to, co se mu v dnešní hektické době nedostává. Všichni jsme zahlcení, zavalení prací, stresem, starostmi, ze všech stran se na nás hrnou informace, které se jen těžko dají ignorovat. A tak hledáme něco, co nám umožní alespoň na chvíli mysl vypnout. Znám spoustu lidí, kteří mají náročnou práci plnou stresu. Doma na ně čeká hromada dalších povinností, a pokud jim zbyde čas na sebe, tak jdou a dělají nějaký velice aktivní sport.
Doktor Nešpor, psychiatr a jogín v jedné osobě, říká, že oproti pračlověku v době kamenné, který byl na lovu a pak dlouho relaxoval, dokud svůj úlovek nesnědl, jsme my, dnešní lidé vlastně pořád na lovu.

To je asi také jeden z důvodů takzvaného vyhoření, že?

Přesně tak. Naše tělo i psychika však potřebují střídat aktivitu s uvolněním – relaxací. Jsme tak prostě „udělaní“. Regenerujeme v klidu, ne v běhu. Samozřejmě aktivní pohyb je protiváhou mnohahodinovému sezení či jiným nevhodným dlouhodobým pozicím, zaujímaným v našem zaměstnání. Jóga nabízí pohyb, ať už pomalý nebo dynamičtější, doplněný však vždy relaxačními technikami, prací s pozorností a dalšími zklidňujícími technikami. Východní nauky nabízejí komplexní působení na úroveň fyzickou, duševní i duchovní. Lidské tělo je dokonalý příbytek, který nám umožňuje celkové „vyladění“ z té úrovně, do které dosáhneme. Účinky však pocítíme i na ostatních úrovních. V lekcích jógy energii získáváme, na rozdíl od jiných tělesných aktivit, kde ji „vybijeme“. Z jógy chodíme odpočatí, nemá nás nic bolet. Bolest je obranný mechanismus, známka, že jsme porušili hned první pravidlo jógy – nenásilnost. Učíme se tedy vnímat sami sebe, své hranice a možnosti. A postupně je posouváme, aniž bychom bojovali se svým vlastním tělem. Jediný povolený „boj“ je ten s vlastní pohodlností. Nejtěžší bývá pravidelně vytáhnout jógovou podložku 🙂

Dalším základním pokynem, který v józe uslyšíte je neporovnávat se s nikým, nesoutěžit, nesnažit se víc, než je zrovna teď akorát. Každý máme jiné tělesné možnosti a je důležité poslouchat, co nám tělo říká. Myslím, že tato nesoutěživost je i velice osvobozující, protože kde v životě se nám toto podaří? Většina z nás je v běžném životě vystavována tlaku být nejlepší, nebo se tak alespoň tvářit. Stále jsme hodnoceni, srovnáváni, posuzováni a nároky jsou veliké. A najednou jste na podložce sami za sebe a snažíte se najít své „akorát“, které má léčebné účinky oproti hektickému „ještě víc“.

Pro koho je tedy jóga hlavně určená?

Odpovědi jsou dvě.
Ta první zněla: „Jóga není pro každého“. Platila kdysi dávno a týkala se duchovní jógy.

Dnešní odpověď v našem světě zní: „Jóga může pomoci skoro každému“. Výjimky samozřejmě jsou.

Myšleno je ono jógové cvičení, uzpůsobené konkrétním potřebám, zaměřené na protažení, rozhýbání a zároveň ozdravně působící na celkové zklidnění. Existují různé druhy jógy. Pro zdravé a dynamické nebo pro životem „mírně opotřebované“. Pro málo pohyblivé, a i pro různá zdravotní omezení. Speciálně koncipovaná jsou cvičení pro klienty s různými druhy vážných onemocnění. Existuje jóga pro těhotné, pro ženy v klimakteriu, hormonální jóga. Jóga například pro pacienty s roztroušenou sklerózou, pro kardiaky, astmatiky atd. A podle věku je tu jóga pro děti různých věkových kategorií, pro náctileté, pro běžnou veřejnost (často se zde potkávají studenti, zaměstnaní lidé i aktivní senioři) a v neposlední řadě jóga pro seniory. Každý si může zajít na jógu po náročném dni, nebo během něj a načerpat tam energii a pohodu.

Čím vlastně tedy dochází k načerpání ztracené energie?

Všechno se děje přes pozornost. Pozornost k sobě samotnému. Ale ne ve smyslu – jé, tady mě to bolí, tohle nemůžu nebo na tohle mi umřel děda. Jde o pozornost vedenou nejprve k tělu a jeho pocitům a vjemům „Mám někde napětí? Aha, já mám napětí v téhle části těla. Ještě jsem si toho nikdy nevšimla. Proč tam vlastně to napětí nosím? Jak se tam dostává? Čím si ho způsobuji nebo nechávám způsobit?“

Kde je napětí, tam je omezeno přirozené proudění krve, lymfy, energie. A kde je omezeno proudění, tam to chřadne a nakonec dochází k onemocnění. Díky soustředěné pozornosti tedy najdeme místo, které potřebuje uvolnit vhodným pohybem a dechem, a tak znovu rozproudit do všech míst životní energii.

Můžeme se naučit napětí odstraňovat a také si dříve uvědomovat jeho vznik. Nebo ani nedovolit napětí, aby nám zase sedlo do známých míst. Životní energie je tím, z čeho jsme živi. Její dostatek nebo nedostatek v určitých místech ovlivňuje jejich stav.

Další roli hraje to, že když takto provádíte jógová cvičení nebo techniky, nestačíte myslet na svá „oblíbená“ většinou stresující témata, která si jindy berou vaši energii neomezeně. „Nekrmíte“ tedy to, co vlastně ani nechcete. Naopak šetříte energii, kterou tělo využije k regeneraci.

Jakou jógu cvičíte tady u Vás ve studiu?

Zabýváme se tradiční jógou a jógovou terapií, která zahrnuje práci s tělesnou úrovní, duševní i duchovní. Vychází z osmidílné cesty jógy, která usiluje o očištění a ozdravění těla, dechu, mysli, mentální úrovně i mravních hodnot. Z toho pak vychází růst i na úrovni duchovní. Nabízíme cvičení a základní jógové techniky v různých stupních pokročilosti a náročnosti, většinou klidnou tradiční jógu s aspektem na práci s dechem a pozorností. Pracujeme s relaxačními, koncentračními a meditačními technikami s vyššími stupni klasické jógy. Samozřejmě uzpůsobenými možnostem klientů. Jógu pro bolavá záda a mírná zdravotní omezení. Gravidjógu. Jógu nejen pro starší. Jemnou zdravotní jógu nebo moderní pojetí jógových principů s využitím vývojové kineziologie a dalších poznatků medicíny a rehabilitace. Nově od června chystáme kurz antistresové jógy.

Velké oblibě se těší kombinace klidného soustředěného cvičení a meditačních technik nebo části zaměřené na jógovou filosofii.
Nabízíme jak skupinové kurzy, tak individuální hodiny, zaměřené a sestavené podle konkrétních potřeb a možností klienta.

Momentálně využíváme prostory studia ARHA na Praze 6 a Yogaspace na Praze 5. Cvičíme samozřejmě i online. Online jógu bych ale doporučila spíše pro středně pokročilé až pokročilé, protože mi samozřejmě chybí možnost podívat se na cvičící ze všech stran a ujistit se, že vše dělají správně.

Prostory studií o víkendech využíváme pro vzdělávání budoucích lektorů jógy. V tuto chvíli připravujeme akreditovaný kurz Lektor jógy, který bude nově spojený s kurzem základním. Stále ale chceme zachovat vysokou kvalitu výuky ať již do hloubky, tak i do šířky, kterou rozprostřeme do jednoho školního roku (oproti tomu dříve bylo nutné studovat půl roku kurz základní, vyčkat na získání 5 let zkušeností a pak pokračovat s kurzem akreditovaným, který byl na jeden školní rok – pozn. autora). Pro ty, kteří se chtějí do jógy a její filosofie ponořit ještě hlouběji, nabízíme 3 leté nadstavbové studium ve spolupráci s FF UK. Studium se dá rozdělit do dvou částí a dát si mezi nimi klidně několik let pauzu.

Rozhovor připravila Denisa D.